Building People's Independence and Prosperity Through Hydroponic Vegetable Growing Businesses

Authors

  • Anna B. Sampelan STP Yayasan Institut Pastoral Indonesia Malang Jawa Timur
  • Rismaida H. Sipayung STP Yayasan Institut Pastoral Indonesia Malang Jawa Timur
  • Emmeria Tarihoran STP Yayasan Institut Pastoral Indonesia Malang Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.60011/jumpa.v12i2.183

Keywords:

Independence, Well-being, Hydroponic vegetable planting

Abstract

In contemporary times, the issues of community independence and welfare are crucial and require special attention. Dependence on conventional employment makes society vulnerable to economic shocks. Therefore, sustainable solutions such as hydroponic vegetable cultivation, a soil-less farming method using nutrient solutions with water as the medium, are needed. Hydroponics is very suitable for limited spaces and offers many benefits, such as water conservation and quick, high-quality yields. In this research, the author uses a qualitative method with a literature review approach, collecting and processing data to propose hydroponics as a solution to improve the independence and welfare of urban communities. By utilizing a carefully designed 10-step pastoral strategy, which provides a suitable framework for implementation within the community, people can be trained and educated to use this farming technique to increase food production, income, and local food security. Additionally, hydroponics can create new job opportunities.

References

Adlini, M. N., Dinda, A. H., Yulinda, S., Chotimah, O., & Merliyana, S. J. (2022). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka. Edumaspul: Jurnal Pendidikan, 6(1), 974–980. https://doi.org/10.33487/edumaspul.v6i1.3394

Fikri, A. (2024, March). Mengupas Definisi Kesejahteraan Menurut Para Ahli. 1. https://redasamudera.id/definisi-kesejahteraan-menurut-para-ahli/

Hukum, P. I., Hukum, F., Surabaya, U. B., & Hidroponik, T. (2023). Pemberdayaan masyarakat melalui tanaman hidroponik sebagai keterampilan dalam bidang pertanian dan budidaya tanaman 1. 05(02), 1843–1848.

Lerebulan, D. (2019). Pemberdayaan Umat lewat Pelatihan Hidroponik. Majalah Mekar.

Masduki, A. (2018). Hidroponik Sebagai Sarana Pemanfaatan Lahan Sempit Di Dusun Randubelang, Bangunharjo, Sewon, Bantul. Jurnal Pemberdayaan: Publikasi Hasil Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 185. https://doi.org/10.12928/jp.v1i2.317

Muchlisin, R. (2020). kemandirian pengertian aspek jenis ciri. Kajianpustaka. https://www.kajianpustaka.com/2020/06/kemandirian-pengertian-aspek-jenis-ciri.html

Pratiwi Firda Mega. (2021). Pendampingan Dan Pengembangan Usaha Sayuran Hidroponik Kelompok Tani Serta Memberi Inovasi Dalam Pengelolaan Sayuran Hidroponik Menjadi Bahan Pangan Modern Pada Warga Kampung Pulosari Iii K Kelurahan Gunung Sari Kecamatam Dukuh Pakis. Pendampingan Dan Pengembangan Usaha Sayuran Hidroponik Kelompok Tani Serta Memberi Inovasi Dalam Pengelolaan Sayuran Hidroponik Menjadi Bahan Pangan Modern Pada Warga Kampung Pulosari Iii K Kelurahan Gunung Sari Kecamatam Dukuh Pakis , 1–5.

Pratiwi, L., Isnaeni, S., Lestari, S. P., & Syahidurrohim, N. (2023). Budidaya Tanaman Hidroponik Sebagai Upaya Mewujudkan Green Economy Dan Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat. MARTABE : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(2), 463–468.

Rini, I. (2012). Analisis persepsi dan willingness to pay konsumen terhadap produk steak wagyu (studi kasus restoran steak hotel di wilayah jakarta selatan). https://api.semanticscholar.org/CorpusID:114330685

Roidah, I. S. (2014). Pemanfaatan Lahan Dengan Menggunakan Sistem Hidroponik. 1(2), 43–50.

Rokom. (2017). Hari Gizi Nasional 2017: Ayo Makan Sayur dan Buah Setiap Hari. https://sehatnegeriku.kemkes.go.id/baca/umum/20170125/0419454/hari-gizi-nasional-2017-ayo-makan-sayur-dan-buah-setiap-hari/

Sari, S. D. P. (2023). pentingnya konsumsi sayur dan buah. kemenkes. https://yankes.kemkes.go.id/view_artikel/2192/pentingnya-konsumsi-sayur-dan-buah

Sari, W., & Bakhri, S. (2022). Pemberdayaan melalui pelatihan dan digitalisasi UMKM dalam peningkatan kesejahteraan masyarakat di masa pandemi covid-19. IMEJ: Islamic Management and Empowerment Journal, 4(1), 1–18. https://doi.org/10.18326/imej.v4i1.1-18

Satria, B., Untari, D. T., Perdhana, T. S., Khasanah, F. N., Sukreni, T., & Prasojo, P. (2022). Edukasi Unsur Strategi Pemasaran Dalam Pengembangan Usaha Sayur Hidroponik. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat UBJ, 5(2), 105–114. https://doi.org/10.31599/jabdimas.v5i2.1204

teori kemandirian menurut para ahli. (2020). Universitas psikologi. https://www.universitaspsikologi.com/2020/02/teori-kemandirian-menurut-para-ahli.html

Untari, D. T., Avenzora, R., Darusman, D., & Prihatno, J. (2017). Betawi Culinary; Sosio-Cultures Frame of Multi Communities in Jakarta. Advanced Science Letters, 23, 8519–8523. https://doi.org/10.1166/asl.2017.9921

Published

16-10-2024

How to Cite

Sampelan, A. B., Sipayung, R. H., & Tarihoran, E. (2024). Building People’s Independence and Prosperity Through Hydroponic Vegetable Growing Businesses. Jurnal Masalah Pastoral, 12(2), 17–27. https://doi.org/10.60011/jumpa.v12i2.183